Gdzie sprawdzi się dygestorium laboratoryjne?

Współczesne laboratorium może być wyposażone w wiele przydatnych sprzętów, które ułatwiają pracę. Nic jednak nie zastąpi dygestorium laboratoryjnego, które od wielu lat w niezmienionej formie stanowi podstawę wyposażenia każdego pomieszczenia, w którym używa się odczynniki chemiczne lub biologiczne.
Jak zbudowane jest klasyczne dygestorium labolatoryjne?
Klasyczne dygestorium laboratoryjne posiada szklaną szybę podnoszoną na regulowaną wysokość w taki sposób, aby móc bez przeszkód włożyć ręce do środka i utrzymując twarz za szybą.
Nowoczesne dygestoria są wyposażone w liczne usprawnienia takie jak:
- czujniki przeciwpożarowe,
- czujniki temperatury,
- obszary do pracy ze szczególnie trudnymi substancjami,
- sondy wykrywające niebezpieczne gazy.

Jakie dygestorium wybrać na lata?
Choć wyciągi tego typu, bez względu na producenta, mają podobną zasadę działania, różnią się między sobą budową oraz wyglądem.
W zależności od powierzchni laboratorium, wzrostu laboranta czy nawet rodzaju prac wykonywanych pod wyciągiem, dygestoria laboratoryjne dostępne są z reguły w kilku szerokościach poczynając od 1000 mm, a kończąc na 2000 mm.
Głębokość wyciągu waha się najczęściej od 700 mm do 900 mm, a jego wysokość to minimum 1900 mm a maksimum 2700 mm.
Standardowe dygestorium laboratoryjne, w zależności od rozmiaru, może pomieścić od jednego do trzech użytkowników pracujących jednocześnie. Na rynku można spotkać wyciągi montowane zarówno na blacie laboratoryjnym, jak i modele z niezależną konstrukcją stalową.