Blat postforming – praktyczny element wyposażenia kuchni
Blat to ważny element, na który należy zwrócić szczególną uwagę podczas aranżacji kuchni. Powinien być zarówno estetyczny, jak i wytrzymały, gdyż jest codziennie narażony na pęknięcia, zarysowania i inne uszkodzenia czy destrukcyjne działanie środków chemicznych oraz wody i tłuszczu o wysokiej temperaturze, a także częste szorowanie. Aby kuchnia zachowała swój pierwotny wygląd i kolor przez długie lata, warto zdecydować się na wybór trwałego i modnego blatu postforming.
Jak powstaje blat postforming?
Blat postforming wytwarza się przy wykorzystaniu nowoczesnej technologii, która polega na formatowaniu laminatu na gorąco. Materiał ten jest poddawany działaniu temperatury ok. 190°C w miejscu zgięcia. Aby gotowy produkt był pozbawiony jakichkolwiek defektów tj. pęknięcia czy pęcherze, procedura musi być starannie kontrolowana. Przód otrzymanego w ten sposób blatu jest estetycznie zaokrąglony i wzmocniony płytą HDF, a łączenie laminatu z papierem przeciwprężnym zostało uzupełnione spoiną silikonową chroniąca go przed wodą.
Cechy blatu postformingowego
Ze względu na szereg zalet, blat postforming cieszy się dużą popularnością wśród klientów salonów meblowych. Najważniejszą z nich jest odporność na:
- uszkodzenia mechaniczne,
- ścieranie,
- wgniecenia,
- odkształcenia,
- odpryski,
- zachlapanie,
- powstawanie trwałych plam.
Ponadto blaty postformingowe występują w wielu kolorach i wzorach. Można wykorzystywać je do aranżacji wnętrz urządzonych w stylu skandynawskim, prowansalskim, klasycznym lub nowoczesnym czy industrialnym. Kupujący szczególnie upodobali sobie modele imitujące drewno, marmur i kamień.